Skip to content

FAQ Sportvasten

Dit zijn de meest gestelde vragen over de Sportvastenkuur. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Sportvasten is een methode om je lichaam een nieuwe impuls te geven en om een gezond gewicht te bereiken en behouden. Sportvasten is geen dieet. Het is een 10-daagse trainingsmethode waarbij de spieren en de lever worden getraind in het verbruik van vet in plaats van suiker (de metabolic switch). Om dit te bewerkstelligen ga je sporten tijdens de vastenkuur. Hierdoor worden de voorraden suiker in de spieren opgemaakt en het lichaam gedwongen om over te schakelen op vetverbranding.

Het lichaam zal na de sportvastenkuur meer vet gaan gebruiken als energiebron (wat tijdens de kuur al geresulteerd heeft in vetverlies) en minder vragen om suiker. Mannen vallen gemiddeld 4 tot 6 kilogram af in 10 dagen, vrouwen 2 tot 4 kilogram. Met name het viscerale vet (buikvet) zal afgenomen zijn, waardoor naast de afname van de buikomtrek er ook gezondheid bevorderende effecten optreden. De negatieve effecten van dit buikvet (waaronder het afgeven van ontstekingssignalen) worden namelijk vermindert. Sporters, zoals hardlopers en wielrenners, hebben ineens een veel groter vermogen tot de aanmaak van energie, zonder dat de tank leegraakt. Vet als energiebron is nu eenmaal meer aanwezig in het lichaam en levert meer energie per gram. Dit wordt gezien in de praktijk door betere prestaties tijdens een inspanningstest op de fiets (sub-maximaal); deelnemers hebben lagere hartslagen bij dezelfde wattage en trapfrequenties na de kuur (gemeten 15 dagen na het afronden van de kuur). Een ander voordeel is dat het herstel na sporten (en blessures) groter wordt, wat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door de verhoging van het aantal mitochondriën in de spieren.

Je kunt sporten tijdens het sapvasten, mits je dit op de juiste manier doet en je in goede conditie bent. Sportvasten is zo ontwikkeld dat het lichaam de gewenste overgang kan maken van energie-opwekking uit de beperktere suikervoorraad naar de bijna ongelimiteerde vetvoorraad in het lichaam. Sportvasten is een trainingsmethode, wat wil zeggen dat het lichaam onder zwaardere omstandigheden wordt gebracht om later beter van te worden (adapteren). Tijdens het sportvasten zijn je sportprestaties dan ook niet van het hoogste niveau, maar dit is ook niet nodig. Je gaat gedurende het programma slechts 25 tot 30 minuten op goed niveau sporten en niet meer. De trainingsprikkel ligt namelijk in het sapvasten. Langer trainen of op een te hoge intensiteit kan er namelijk voor zorgen dat je niet voldoende hersteld tijdens het programma. Tijdens het sportvasten wordt het lichaam gedwongen meer gebruik te gaan maken van vet doordat suikers nagenoeg niet meer worden ingenomen via de voeding (er worden slechts voldoende suikers ingenomen voor de hersenen door sapjes en supplementen) en worden weggetraind uit de spieren en de lever. Het gevolg hiervan is dat na het programma het lichaam veel beter is geworden in vetverbranding met alle positieve effecten van dien.

Doordat je vast en sport tegelijk, wordt het lichaam gedwongen beter te worden in de vetverbranding. Hiervoor zal het lichaam aanpassingen moeten doen. Sommige mensen hebben het zwaar in de kuur, maar sommigen hebben juist nergens last van. Tijdens de kuur kun je klachten ervaren als moeheid, slechte concentratie en hoofdpijn. Om het ombouwproces in het lichaam te faciliteren wordt de voeding op een specifieke manier afgebouwd en krijg je natuurlijke voedingssupplementen die je hierbij helpen. De klachten worden veelal minder nadat de switch gemaakt is, meestal op de tweede of derde sapvastendag. Op dat moment heeft het lichaam geleerd te switchen naar vetverbranding, waardoor het ineens een bijna onuitputtelijke bron van energie tot zijn beschikking krijgt. Mensen voelen zich weer energiek en vitaal en zijn niet meer afhankelijk van suiker als energiebron.

Iedereen die fysiek en mentaal gezond en fit is, kan sportvasten. Je moet echter wel over voldoende fysieke conditie beschikken (op redelijk tot goed niveau moet je 25 minuten kunnen fietsen of hardlopen). Je kunt een voorbereidings-traject doen bij een Sportvastencoach om in betere conditie te komen.

Doordat Sportvasten vanuit de spieren werkt, zien we de grootste resultaten bij mensen met veel spiermassa en veel sportvermogen. Het is dan ook aan te raden goed in conditie te zijn voor het sportvasten, om meer resultaat uit het programma te halen. De gemiddelde resultaten zijn 2 tot 4 kilogram afvallen bij vrouwen en 3 tot 6 kilogram afvallen bij mannen. Een man met overgewicht, veel spiermassa en -vermogen en een sportverleden kan wel meer dan 10 kilogram afvallen tijdens het Sportvastenprogramma.

Om meer resultaat uit het programma te halen is het mogelijk een voorbereidingstraject te doen bij een Sportvastencoach om de conditie verder op peil te brengen.

Sportvasten is geen dieet, maar een trainingsmethode waarbij je lichaam structureel verandert door de metabolic switch te maken van suiker- naar vetverbranding. Het is dus geen crashdieet. Het principe van een crashdieet berust op het drastisch omlaag brengen van de calorieën over een langere periode. Maar het verbetert de conditie niet en vertraagt alleen maar de stofwisseling, waardoor je nog steeds suikers aanspreekt en snel terug aankomt als je weer normaal begint te eten. Sportvasten is een trainingsmethode, waarbij een tijdelijke calorie-restrictie zorgt voor structurele aanpassingen in het lichaam (de metabolic switch van suiker- naar vetverbranding). Na de 10 dagen wordt het aantal calorieën weer teruggebracht naar het correcte niveau en zal de stofwisseling veel meer gebruik gaan maken van -opgeslagen- vet als energiebron.

Sportvasten combineert sporten met zeer gezonde voeding en speciaal ontwikkelde voedingssupplementen, waardoor het lichaam tijdens het programma alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien word je begeleid door een coach. Na het programma staat het lichaam in de vetverbrandingsstand en heeft het veel van het buikvet (visceraal vet) weggebrand, wat een positieve uitwerking op de gezondheid heeft.

Doordat de stofwisseling structureel verandert van suiker- naar vetverbranding, zal het jojo-effect uitblijven. Na het sportvasten zal het lichaam de vetreserves vrijer gaan inzetten als brandstof, waardoor de gewichtsafname bij mensen met overgewicht vaak door blijft gaan. Sportvasten reset als het ware je lichaam, waardoor je een nieuwe, gezondere balans zult bereiken.

Tijdens het programma mag je niet afwijken van het gestandaardiseerde protocol. Alcohol is net als -snelle- suikers uit den boze. Je volgt het trainingsadvies van je coach en sport niet langer dan 30 minuten intensief.

 

Je dient iedere dag te trainen binnen de hartslagzones van je persoonlijke protocol en moet je precies eten conform het protocol. Daarnaast is het van belang voldoende rust te nemen, met name tijdens en rond de sapvastendagen.

Ja. In de supplementen zitten gepotentieerde aminozuren (de bouwstenen van eiwitten), vetzuren, mineralen en vitaminen die nodig zijn om je in staat te stellen de switch te maken. Het zijn allemaal natuurlijk voedingsstoffen die in de gewone voeding zitten, maar dan zodanig samengesteld dat je de juiste hoeveelheden opneemt.

Er is jarenlang onderzoek gedaan naar sportvasten en met name naar de ondersteuning van het lichaam tijdens het vastenproces. Hieruit is een veilige en unieke formule ontstaan met betrekking tot de suppletie. Het suppleren van een aminozurencomplex of losse aminozuren heeft niet deze werking en kan risico’s met zich meebrengen. Je kunt dan ook niet sportvasten met eigen suppletie, slechts onder supervisie van een gediplomeerde sportvastencoach die de sportvasten startpakketten mag aanbieden.

Houdt minimaal 2 maanden aan tussen 2 kuren. Geadviseerd wordt niet meer dan 4 volledige sportvastenkuren per jaar te doen. Een Mini-kuur van 1- of 3 dagen versterkt de Switch ook. Bespreek deze kuur met je Sportvastencoach.

Sportvasten is geen dieet, maar een way of life hoe sommigen het noemen. Om de switch te behouden dien je te blijven sporten en een aantal voedingsaanpassingen te doen, waaronder de restrictie van koolhydraten. Doordat je lichaam geswitcht is naar meer vetverbranding, zal het veel minder om suiker vragen waardoor deze voedingsaanpassingen natuurlijk aanvoelen. Varieer hier met het herhalen van een volledige kuur en de 1-daagse en 3-daagse Mini-kuren.